Rechters en Advocaten

Wat is een toga?

De kleding van een rechter

Het kledingstuk dat een rechter aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen. Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes. Bij een toga hoort ook nog een bef, dat is een wit doekje wat met een strikje of een knoopje om de hals wordt vastgemaakt. Soms wordt daar klittenband voor gebruikt. Een toga is een kenmerk van de rechter of advocaat. Een rechter heeft een andere toga dan een advocaat. Een rechterstoga heeft zijden banen en zijden mouwomslagen. De rechter heeft ook nog drie knoopjes op iedere schouder. De rechter en de officier van justitie dragen dezelfde toga.

Vroeger waren de toga’s maar tot de knie, en werd een rechter of advocaat verplicht een zwarte broek onder hun toga te dragen. In de jaren zestig is de maat veranderd en nu is de toga tot bijna op de grond.

Als iemand een toga wil kopen, moet hij of zij naar een speciale togawinkel gaan. Eerst worden de maten van diegene die de toga wil kopen opgemeten. Als de toga een tijdje later klaar is, moet de koper hem komen passen en zeggen of hij hem goed vindt. Zo ja, dan koopt hij hem, en als hij niet tevreden is, dan wordt er opnieuw een toga gemaakt met de nodige aanpassingen. Een normale toga kost ongeveer achthonderd euro!

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Nederlandse rechters dragen geen ouderwetse pruik, zoals in sommige landen gebruikelijk is. Het beeld van de oudere, blanke heer als rechter is erg verouderd. Nederlandse rechters kunnen blank, gekleurd, man, vrouw, jong of oud zijn. Hoewel rechters hun persoonlijke religieuze achtergronden en politieke voorkeuren hebben, mogen zij die niet laten merken. Niet in hun kleding, maar al helemaal niet in hun oordeel!

Klik hier voor een leuk filmpje over waarom rechters een toga dragen!