Rechters en Advocaten

Wat dragen advocaten?

De kleding van een advocaat

Het kledingstuk dat de advocaat aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen.

Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes.

Bij een toga hoort ook nog een bef, dat is een wit doekje wat met een strikje of een knoopje om de hals wordt vastgemaakt. Soms wordt daar klittenband voor gebruikt. Een toga is een kenmerk van de rechter of advocaat.

Vroeger waren de toga’s maar tot de knie, en werd een rechter of advocaat verplicht een zwarte broek onder hun toga te dragen. In de jaren zestig is de maat veranderd en nu is de toga tot bijna op de grond. Als iemand een toga wil kopen, moet hij of zij naar een speciale togawinkel gaan. Eerst worden de maten opgenomen. Als de toga een tijd later klaar is, moet de koper hem komen passen en zeggen of hij hem goed vindt. Zo ja, dan koopt hij hem, en als hij niet tevreden is, dan wordt er opnieuw een toga gemaakt met de nodige aanpassingen. Een normale toga kost ongeveer achthonderd euro!

Waarom een toga?

Rechters, advocaten, de officier van justitie en ook de griffier dragen in de rechtbank een toga. Deze toga’s lijken erg op elkaar maar verschillen onderling soms een klein beetje om het verschil in positie te laten zien. In een toga stralen de rechters een bepaalde autoriteit uit en de advocaten zien er altijd gelijkwaardig uit. Het maakt niet of je als advocaat arm of rijk bent en dus wel of geen mooie kleren aan hebt, in een toga zie je er als advocaat altijd hetzelfde uit.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

In sommige landen dragen rechters ook nog een pruik, in Nederland gebeurt dat niet. Met een pruik lijken de rechters nog meer op elkaar. Dat laat zien dat de rechter niet namens zichzelf een beslissing neemt, maar namens de wet. Vroeger was het in de mode voor mannen om een pruik te dragen, uit die tijd komt het gebruik om als rechter een pruik te dragen. Rechters waren vroeger vaak wijze oude mannen, en de pruik versterkte dat beeld. In Nederland dragen rechters geen pruiken en kunnen mannen en vrouwen rechter zijn. Het maakt niet uit wat je huidskleur is, hoe oud je bent of dat je man of vrouw bent, in de rechtbank is altijd iedereen gelijk. De toga benadrukt dat beeld.

Een gedachte aan “Wat dragen advocaten?

  1. Pingback: Wat te dragen als advocaat – Boekhandellivius.nl