Rechters en Advocaten

Hoe word je advocaat?

De opleiding tot advocaat

Om advocaat te worden moet je een universitaire opleiding volgen. Om een universitaire studie te kunnen doen, heb je een VWO diploma nodig. Als je die hebt, kan je aan 9 universiteiten in Nederland rechten gaan studeren.

De rechtenstudie is zeer breed; er zijn verschillende vormen. Eén daarvan is Nederlands Recht, tegenwoordig ook wel Toga-master genoemd. Dat is de meest voor de hand liggende studie voor de advocatuur, maar ook met andere vormen is het mogelijk toegelaten te worden tot de Beroepsopleiding tot advocaat. De studie Nederlands Recht richt zich op de omgang met en begrijpen van wetten en regels. De studie is niet zozeer gericht op het uit je hoofd leren van wetboeken, maar wel op het leren kennen en kunnen gebruiken van het rechtssysteem. Je leert juridische problemen te analyseren en ze met behulp van de wet op te lossen. De studie geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren op een bepaald juridisch terrein. De verschillende universiteiten bieden verschillende mogelijkheden. Je sluit de opleiding af met een scriptie.

De eerste drie jaar van je studie (Bachelor-opleiding) leer je de algemene dingen over rechten en wetten in Nederland. Daarna kan je de zogenaamde Master-opleiding gaan doen. Dit is een verdieping van een bepaald deel van je eerste drie jaar.

Na je studie Rechten ben je jurist, maar nog geen advocaat. Of je advocaat wilt worden, hoef je niet gelijk na je studie te weten. Je kunt ook eerst als jurist aan het werk gaan bij een bedrijf, de overheid of een andere organisatie en pas dan besluiten advocaat te worden. Je doorloopt dezelfde weg als een net afgestudeerde jurist.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Als je jurist bent kan je de Beroepsopleiding Advocatuur gaan doen. Deze opleiding duurt drie jaar en doe je bij een advocatenkantoor. Op dat moment ben je advocaatstagiair, maar voor je eerste cliënten ben je gewoon officieel advocaat! Als je de beroepsopleiding met succes afrondt, ben je definitief advocaat.

Advocaat worden via het HBO

Ook als je niet direct een universitaire opleiding volgt is het mogelijk om advocaat te worden. Als je de opleiding HBO rechten volgt, zijn er twee mogelijkheden:

  • Na het afronden van je HBO propedeuse kan je worden toegelaten tot de universitaire opleiding rechten.
  • Als je je gehele HBO opleiding rechten hebt afgerond, kan je via een extra schakeljaar worden toegelaten tot universitaire masteropleidingen.

Controleer altijd bij de universiteit van jouw keuze of de mogelijkheid bestaat, dit kan namelijk per locatie verschillen.

Een gedachte aan “Hoe word je advocaat?

  1. Pingback: Advocaten in Nederland | Netjesscheiden.nl