Rechters en Advocaten

Advocaten

Wat is een advocaat?

Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Een verdachte kan nooit als geldig argument de zin gebruiken: ‘Maar ik wist helemaal niet dat dat niet mocht.’ Als het om ernstige feiten gaat, zoals moord of brandstichting, dan weet iedereen dat dat niet mag.

En dat geldt ook voor de wat minder erge dingen. Autorijden zonder rijbewijs, iedereen weet dat dat niet mag. En verder moet je gewoon goed uitkijken. Op veel dvd’s staat niet voor niks ‘kopiëren verboden’.

Toch weten de meeste mensen niet wat er precies in de wetboeken staat. Als je dat precies allemaal wilt weten moet je daar een studie voor hebben gedaan. En steeds op de hoogte blijven van veranderingen in de wetgeving. Dat is een vak apart. Daar komt nog bij dat de juridische taal en de juridische procedures erg ingewikkeld zijn. Een gewoon mens kan dat amper snappen. Daarom hebben mensen die voor die rechter moeten komen bijna altijd een advocaat bij zich. Een advocaat heeft namelijk een rechtenstudie gevolgd en weet heel goed wat er in de wet staat. Deze raadsman of raadsvrouw moet zo goed mogelijk opkomen voor de rechten van de verdachte. Hij of zij moet de zaak van een cliënt (de verdachte) zo sterk als maar kan bepleiten of verdedigen.

Een advocaat is dus iemand die voor zijn beroep mensen verdedigt of helpt in de rechtszaal. Dat kan soms best lastig zijn. Als advocaat moet je altijd datgene doen, wat het beste is voor je cliënt. Deze cliënt kan een auto hebben gestolen en zou daarvoor in de gevangenis moeten. De advocaat moet dan zijn best doen om de straf zo klein mogelijk te laten uitvallen.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Een advocaat kan vrij duur zijn; soms wel 400 euro per uur! Maar gemiddeld kost een advocaat tussen de 150 en 200 euro per uur. Omdat niet iedereen dat kan betalen kun je als verdachte in een strafzaak een pro-deo advocaat krijgen, die zijn gratis. Anders moet je afhankelijk van wat je verdient een vergoeding betalen voor je advocaat. Maar iedereen die ergens van wordt verdacht heeft recht op een advocaat. Het maakt dan uit of je arm bent of rijk.

Advocaten treden niet alleen op in het strafrecht. Zij werken in ook in het burgerlijk recht. Daar is het gebruik van een advocaat soms zelfs verplicht. Zo heb je een advocaat nodig voor een echtscheiding, maar ook voor een grotere geldvordering. Dat geldt zowel wanneer je zelf als eiser optreedt, als wanneer je door een ander voor de rechter gedaagd bent. Er zijn een groot aantal zaken die je als burger niet zelf mag bepleiten, maar waarvoor het gebruik van een advocaat verplicht is.