Rechters en Advocaten

Halt

Voor minderjarigen is er een speciale strafregeling. Een onderdeel daarvan is een Halt-straf. Als je iets hebt vernield of gestolen, kun je worden doorgestuurd naar Halt.

Wanneer word je doorgestuurd naar Halt?

Je wordt doorgestuurd naar Halt als alle vijf onderstaande punten van toepassing zijn.

  • Je bent 12 tot 18 jaar oud
  • Je hebt een Halt-waardig delict gepleegd
  • Je bekent dat je het inderdaad gedaan hebt
  • Je bent maximaal één keer eerder bij Halt geweest en dat moet minstens een jaar geleden zijn geweest
  • Je gaat er zelf mee akkoord dat je naar Halt gaat

Wanneer niet alle punten gelden, kan de politie je alleen doorsturen als dat van de officier van justitie mag. Een verwijzing naar Halt is altijd vrijwillig, maar als je dat niet wil, zal je op een andere manier straf krijgen.

Welke delicten zijn ‘Halt-waardig’?

Vernielingen, brandstichting, winkeldiefstal, oplichting, schoolverzuim en baldadig gedrag zijn voorbeelden van Halt-waardige delicten. Met oudjaar worden er veel jongeren naar Halt gestuurd. Het bezitten van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd zijn ook verboden.

Moet ik naar Halt?

Nee, je hoeft niet naar Halt. Als je niet wilt moet je dit tegen de politie zeggen, maar dan zal de politie jouw proces-verbaal naar de officier van justitie sturen. Deze neemt een beslissing over de afhandeling van jouw zaak. Je zal dan een boete moeten betalen of je krijgt een andere straf. Als je schade hebt veroorzaakt moet je deze natuurlijk ook betalen. Ook word je opgenomen in de justitiële documentatie. Dit is een administratie bij justitie waarin alle aanrakingen met politie en justitie van een persoon worden bijgehouden. Als je in deze documentatie komt, blijf je daar meestal 20 jaar instaan! Als je naar Halt gaat en je straf goed uitvoert, word je niet bij justitie geregistreerd.

Komen je ouders of verzorgers te weten dat je naar Halt moet?

Ja, de politie zal proberen ze te bellen. Ze zullen ook voor het gesprek bij Halt worden uitgenodigd. Ben je jonger dan 16, dan moeten je ouders ook toestemming geven voor de straf via Halt.

Wat gebeurt er bij Halt?

Eerst word je uitgenodigd bij Halt, samen met je ouders. Hier heb je een gesprek waarin je kan vertellen wat er gebeurd is. Ook wordt er uitgelegd wat de Halt-straf inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Dan kun je kiezen of je inderdaad de Halt-straf wilt of toch naar de officier van justitie. Als je voor Halt kiest, worden er afspraken met jou gemaakt over jouw straf.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Wat is een Halt-straf?

De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt jou confronteert met je gedrag en de gevolgen daarvan. Jij hebt drie gesprekken bij Halt, biedt excuus aan aan het slachtoffer, vergoedt de eventuele schade en maakt leeropdrachten. Je ouders zijn hierbij actief betrokken.

Als je de procedure goed afrondt zal Halt tegen de politie zeggen dat je je straf hebt gehad. De politie zal de zaak dan seponeren, dus dan is de zaak afgedaan. Maar als je de straf niet goed doet, zal jouw proces verbaal toch naar de officier gaan en die zal dan verder beslissen. Je komt dan alsnog in de justitiële documentatie.

 

Bron: www.halt.nl

Een gedachte aan “Halt

  1. Pingback: Bureau Halt Straffen – Beste Home Fotogalerij